Kanabis pomaže u liječenju Alzheimerove bolesti




Do sada se smatralo kako se galopirajući napredak Alzheimerove bolesti ne može spriječiti, te da sintetički lijekovi nemaju većeg učinka. Ova neurodegenerativna bolest mozga svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, kognicionih poremećaja i uništavanja motorike, pa čak i smrti, no studija iz daleke 2006. je pokazala kako kanabis ima nevjerojatna svojstva s kojim se usporava ili zaustavlja napredak Alzheimera.

   Bolest od koje se ne može pobjeći

U SAD-u je Alzheimerova bolest četvrti najbrojniji uzrok smrti. U zadnjih 50 godina, broj oboljelih od ove bolesti se udvostručio dok se vjeruje kako će se broj oboljelih utrostručiti u istom periodu u budućnosti. Alzheimer uništava neurone i veze u moždanoj kori, te stvara rupe u moždanom tkivu koje neupitno nestaje. Gubitak moždane mase s vremenom toliko napreduje da se lako vidi na snimkama mozga.


Ovu bolest je prvi klasificirao dr. Alois Alzheimer 1906. godine, no farmaceutska industrija nije nikako mogla naći lijek koji bi stopirao nastanak Alzheimera ili pak preparate koji bi omogućili bolesnom mozgu da se oporavi.

Na lijevoj strani vidite zdrav mozak, na desnoj strani vidite mozak u uznapredovalom stadiju Alzheimerove bolesti

Interesantno je da Alzheimer najviše oštećuje predio mozga koji se naziva bazalna jezgra, a koja se nalazi u moždanom deblu. Ovaj dio mozga je zadužen za stvaranje acetilkolina.

ACh ili acetilkolin je neurotransmiter koji izaziva brojne važne životne funkcije poput; kontrakcije mišića, suženja zjenica, pojačava peristaltiku crijeva, usporava rad srca, proširuje krvne žile, upravlja rad brojnih žlijezda, no najvažnija mu je uloga u održavanju stanja svijesti, omogućavanju učenja i održavanju pamćenja.


Acetilkolin djeluje preko ionotropskih nikotinskih receptora (nAChR) koji se nalaze u neuronima i mišićima, a direktno ih se stvara konzumacijom nikotina. Zbog toga ljudi koji puše duhan razvijaju jako puno acetilkolina, drugim riječima mozak im bolje i brže radi.

   Još jedno čudesno svojstvo Canabis sative indice

Iako je u većini zemalja svijeta indijska konoplja proglašena ilegalnom zbog svojih psihoaktivnih svojstava, smatramo kako trenutačno postoji jako puno studija koje su pokazale kolika je velika ljekovita moć ove biljke.

Jedno od ljekovitih svojstava indijske konoplje je i njen pozitivan učinak u borbi protiv Alzheimera.

U studiji objavljenoj 2006. godine u znanstvenom žurnalu Molecular Pharmacology, pod naslovom „A molecular link between the active component of marijuana and Alzheimer’s disease pathology,“ je otkriveno kako kanabis u sebi sadržava spoj koji ima snažno terapeutsko djelovanje na Alzheimerovu bolest. Ovaj spoj djeluje direktno na smanjenje površinskih simptoma kroz smanjenje gubitka pamćenja točnije povećanje funkcija pamćenja mozga, te na direktni uzročnik bolesti koji se odnosi na gubitak moždane mase, jer kanabis stopira umiranje moždanih stanica te pospješuje njihovo obnavljanje.


Znanstvenici, na čelu s Lisom M. Eubanks, Claudeom J. Rodgersom, Albertom E. Beuscherom, Georgeom F. Koobom, Atrhurom J. Olsonom, Tobinom J. Dickersonom i Kim D. Jandaom, su otkrili da THC iz kanabisa pomaže u stvaranju acetilkolina i njihovoj funkcionalnosti, s druge strane još uvijek su nepoznati procesi u kojima kanabis sprječava propadanje moždanih stanica i njihov oporavak.

Na slici vidite dramatične razlike između zdravog tkiva mozga i u uznapredovalom stadiju Alzheimerove bolesti

THC je samo jedan od ispitivanih kanabinoida marihuane, do sada je otkriveno kako kanabinoidi pomažu pri 150 različitih bolesti, no zbog stigmatizacije se o njima jako malo ispituje, osim u negativnom smislu, a zbog cenzure pozitivne studije se gotovo niti ne objavljuju, ili ih znanstvena zajednica ignorira kao da ne postoje. Isto se dogodilo s ovom studijom iz 2006. godine da njene rezultate nije objavio Green Med Info, mi danas o njoj ne bismo mogli pisati.

S druge strane moramo se nositi i s mistifikacijom kanabisa i njenih svojstava jer je neke grupe smatraju „čarobnim štapićem“ za sve bolesti i stanja u kojima se ljudsko biće može naći, a da pri tom niječu njena opojna i negativna svojstva.

Smatramo da farmacija namjerno ignorira pozitivna svojstva kanabisa jer ih ne može patentirati pošto su prirodnog podrijetla, također smatramo da je nedavna legalizacija marihuane u SAD-u napravljena zbog sebičnih razloga, jer se s prodajom kanabisa ostvaruje ogromna zarada, a samo korištenje marihuane se propagira kroz „partijanje“ i „ubijanje vremena“ ili „gastronomiju“ umjesto da se shvati kako je riječ o lijeku.

Kako god bilo, ova istraživanje nije pomoglo da se u vremenu od objavljivanja studije do danas stvore lijekovi na bazi indijske konoplje koji bi pomogli brzorastućem broju oboljelih od Alzheimera.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu