Zdravlje iz majčinog mlijeka



Više od 15% slučajeva zaraze HIV-om se javlja kod djece. Bez liječenja, samo 65% zaražene djece će živjeti do svog prvog rođendana, a manje od polovice će doživjeti drugu godinu. Iako se dojenju pripisuje značajan broj ovih infekcija, većina dojene djeca nije zaražena HIV-om, unatoč dugotrajnom i opetovanom izlaganju. HIV istraživači su suočeni sa zagonetkom: prenosi li majčino mlijeko virus ili štiti od njega?


Kako navodi Science Daily,  novo istraživanje sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini istražuje ovaj paradoks na modelu humaniziranih miševa, pokazujući da majčino mlijeko ima jak utjecaj na uništavanje virusa kao i zaštitu od oralnog prijenosa HIV-a.


“Ova studija daje značajan uvid u nevjerojatnu sposobnost majčinog mlijeka da uništi HIV i spriječi prenošenje”,izjavljuje J. Victor Garcia, dr.sc., autor studije i profesor medicine na UNC Centru za infektivne bolesti i UNC Centru za istaživanje AIDS -a. Također dodaje: “To također pruža nove ponude za izolaciju prirodnih proizvoda koji se mogu koristiti u borbi protiv virusa.”

Garcia i kolege su pioniri inovacije modela humaniziranih “BLT” miševa, koji su stvoreni uvođenjem ljudske koštane srži, te tkiva jetre i timusa u životinje bez vlastitog imunološkog sustava. Humanizirani BLT miševi imaju potpuno funkcionalan ljudski imunološki sustav i mogu biti zaraženi HIV-om na isti način kao i ljudi.

Natural News navodi da je ovo prva studija koja ispituje utjecaj majčinog mlijeka na HIV kod modela sisavaca. Prethodna istraživanja su obavljena samo u epruvetama.

U studiji, istraživači su prvo utvrdili da usna šupljina i gornji probavni trakt kod BLT miševa imaju iste stanice koje utječu na oralni prijenos HIV-a kod ljudi, a zatim su uspješno prenjeli virus na miševe kroz te putove. Međutim, kada su miševi dobili virus u cijelom majčinom mlijeku iz HIV-negativnih žena, otkriveno je da se virus ne može prenijeti.

Angela Wahl, dr.sc, istraživačica i glavna autorica rada izjavljuje:

“Ovi rezultati su vrlo značajni jer pokazuju da majčino mlijeko može u potpunosti blokirati oralni prijenos oba oblika HIV-a koji se nalaze u mlijeku majki zaraženih HIV-om: čestice virusa i virusom zaražene stanice. Ovo pobija hipotezu “trojanski konj” koja kaže da je HIV u stanicama tvrdokorniji protiv urođene imunološke obrane tijela od HIV-a u obliku čestica virusa.”

Na posljetku, istraživači su proučavali učinkovitost preekspozicijske profilakse (PrEP – preventivno uzimanje antivirusnih lijekova) s antiretroviralnim lijekovima za oralni prijenos HIV-a. Garcia i njegov tim već su prethodno pokazali da je PrEP učinkovit protiv intravenskog, vaginalnog i rektalnog prijenosa HIV-a kod humaniziranih BLT miševa. U ovoj studiji, dali su miševima antiretrovirusne lijekove tijekom sedam dana (tri dana prije i četiri dana poslije izlaganja virusu) i pronašli su 100%-tu zaštitu protiv prijenosa virusa.

Ovi posljednji rezultati daju važne tragove za alternativne tretmane koji se mogu koristiti kako bi se spriječio prijenos.

Istraživači koji su proveli studiju se nadaju da ona pokazuje da je sigurno da HIV-pozitivne žene, koje uzimaju antiretrovirusne lijekove, doje svoju djecu, iako im se već godinama govori da to ne čine ukoliko su zaražene.

“Niti jedno dijete nikada ne bi trebalo biti zaraženo HIV-om, jer je dojeno. Dojenje pruža važnu ishranu i zaštitu od drugih infekcija, osobito tamo gdje je dostupnost čiste vode za dojenčad oskudna,” navodi Garcia, te dodaje: “Razumijevanje kako se HIV prenosi dojenčadi i djeci unatoč zaštitnim učincima mlijeka pomoći će nam zatvoriti ova važna vrata širenja AIDS-a.”



Unatoč poticajnom istraživanju, nije sigurno da majke s HIV-om koje doje svoju djecu neće prenijeti virus . Ali dr. Wahl je rekla da je istraživanje, u suštini, dobra polazna točka za daljnje proučavanje jer postavlja temelj za sljedeći korak – proučavanje koja komponenta majčinog mlijeka zapravo osigurava zaštitu. Da bi to učinili, znanstvenici će sada morati proučiti majčino mlijeko majki koje su prenjele virus i mlijeko majki koje nisu, te pronaći razliku.

“Ono što smo pokazali je da je majčino mlijeko zaista zaštitno sredstvo, tako da ne bi trebalo biti odbijeno, čak ni djeci HIV-om zaraženih žena”, izjavljuje dr. Wahl, te dodaje: “Ono što znamo jest da djeca koja dobiju HIV tijekom dojenja nisu bila zaražena u trenutku rođenja, a kada pogledate virus koji je na kraju inficirao novorođenče i virus u majčinom mlijeku, to je isti virus. Ali to ne znači da to ne može biti rezultat kontakta putem krvi.”


Napomena:  Izvorni članak je izašao u Matrix World-u!




Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Koji god da je zadnji zaključak, majčino mlijeko je ipak najzdravije za dojenčad

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu