Rak dojke može nestati bez lijekova



Kada žena boluje od raka dojke, često čujemo da se ona „bori“ protiv bolesti i da je njezin cilj ubijanje malignih stanica (putem kemikalija i zračenja) i da ih operacijom uklanja iz tijela. No, možda postoji drugi način rješavanja raka dojke. Ključ? Pomaganje kancerogenim stanicama da se vrate u normalno stanje.

To nije u potpunosti nova zamisao. Studija, objavljena u Arhivima interne medicine, otkriva da je u nekim slučajevima rakova dojke tijelo izliječilo samo sebe. Istraživači su zaključili da će se određeni malignomi u dojkama vjerojatno spontano povući i ako nisu otkriveni mamografijom i liječeni.


Postoje dokazi sa Sveučilišta Kalifornija, Berkeley i Lawrence Berkeley nacionalnog laboratorija da se maligne matične stanice mogu dovesti na stazu normalnog rasta bez korištenja kemikalija ili lijekova. Nalazi, koje su istraživači objavili nedavno na godišnjem sastanku Američke udruge za staničnu biologiju u San Franciscu, po prvi puta otkrivaju da same mehaničke sile mogu obrnuti i zaustaviti nekontrolirani rast kancerogenih stanica. Štoviše, kancerogene se stanice mogu vratiti u normalno stanje čak i ako genetske mutacije odgovorne za pokretanje malignoma ne nestanu.

Tijekom reproduktivnog života žene, tkivo dojke kontinuirano rate, smanjuje se i mijenja na vrlo reguliran način. Kada se taj proces poremeti, rast postaje abnormalan. Iako su genetske mutacije klasično objašnjenje razlika između zdravih i malignih stanica, one ne čine jedini uzrok jer će maligne stanice koje se tretiraju određenim lijekovima izrasti u organizirane acinuse (sferne strukture koje se nalaze u središtu tkiva dojke, a koje izlučuju mlijeko)koji su vrlo slični zdravima iako genetski ostaju maligni. To pokazuje da maligne stanice ne „zaborave“ u potpunosti kako da budu zdrave jer se mogu navesti na uobičajeni program rasta uz prave signale, prema riječima dr. Venugopalana.

Dakle, što su istraživači učinili kako bi se kancerogene stanice vratile u normalno stanje? Oni su ih doslovce iscijedili. Točnije, pokazali su da mehanički stisak proveden nad kancerogenim stanicama njih čini da ponovo izgledaju poput normalnih i zdravih stanica.


Za svoju su studiju stavili maligne epitelne stanice dojke u otopinu nalik želatini. Stanice su ubrizgane u komore napravljene od fleksibilnog silikona što je istraživačima omogućilo primjenu tlačne sile nad kancerogenim stanicama u ranom stupnju njihovog razvoja. Istraživači su tijekom nekoliko dana koristili mikroskopiju s vremenskim tokom kako bi pokazali da tlačenje u ranom stupnju potiče promjene u malignim stanicama što im je dalo karakterne oznake normalnog staničnog razvoja. Međutim, kada su dodali lijek koji blokira E-kadherin, transmembranski protein koji pomaže stanicama da se skladno odnose prema svojim susjedima, tlačenje je izgubilo sav svoj učinak, a stanice su se vratile u svoj neorganiziran maligni izgled.


„Ljudi su stoljećima znali da fizičke sile mogu utjecati na naša tijela,“ izjavio je za tisak Gautham Venugopalan, koji je ove eksperimente proveo kao dio njegove nedavno dovršene doktorske disertacije na Berkleyu. „Kada podižemo utege, naši se mišići povećavaju. Gravitacijska sila je ključna za održavanje jačine naših kostiju. Ovdje pokazujemo da fizička sila može igrati ulogu u rastu – i obrtanju – kancerogenih stanica.“

Istraživači nužno ne predlažu razvoj tlačnih grudnjaka kao sredstvo liječenja raka dojke. „Tlačenje vjerojatno nije liječenje,“ rekao je glavni istraživač Daniel Fletcher, profesor bioinženjeringa s Berkeleya i fakultativni znanstvenik u laboratoriju Berkeley. Međutim, nalazi su izuzetno važni jer pokazuju da se stanice raka, u neku ruku, mogu rehabilitirati i vratiti u normalno stanje.


„Maligne stanice nisu u potpunosti zaboravile kako da budu zdrave; potrebni su im samo pravi signali koji će ih voditi na putu zdravog rasta,“ zaključio je Venugopalan.




Napomena: Izvorni članak izašao je u Matrix World-u!





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu