Izbjegavajte GMO Soju!



Usjevi genetski modificirane soje rastu na 91% polja u SAD-u. Iako se stalno nanovo dokazuje povezanost GM soje sa sterilitetom, smrtnošću mladunaca i urođenim manama kod životinja, ona je i dalje po zakonu na jelovniku stanovnika ovog kontinenta.

Opasnosti od soje su velike, i to ne samo od genetski modificirane, već i od one prirodne. Znanstveno je dokazano da uzrokuje probleme s rastom, ometa rad gušterače, remeti endokrine funkcije i još mnogo toga nepoznatog.

   Glodavci hranjeni GM sojom imaju reproduktivne teškoće i dlakava usta

Natural Society izvještava  da su ruski biolog Alexey V. Surov i njegov tim hranili tri generacije hrčaka različitom hranom. Jedni nisu jeli soju, drugi su jeli ne modificiranu soju, treći su jeli GM soju, a četvrti su hranjeni s većim količinama GM soje. Do treće generacije, mladunci iz četvrte skupine imali su visoku stopu smrtnosti, a većina odraslih su bili neplodni ili sterilni.


                                       U unutrašnjosti usta hrčka hranjenog GMO sojom rastu dlake!

2010., Surov je bio koautor rada koji je pratio pojavu rasta dlaka unutar vrećica za hranu u ustima hrčaka, koja je bila najučestalija kod hrčaka treće generacije koji su hranjeni GM sojom. “Ova patologija može biti pogoršana elemenatima iz hrane koji su odsutni u prirodnoj hrani, poput genetski modificiranih sastojaka ili onečišćavača (pesticidi, mikotoksini, teški metali, itd.).”


Izložili su noseće ženke štakora vinclozolinu, popularnom fungicidu za voće i povrće, koji je poznat po tome da ometa hormone i ima učinke na generacije životinja. Istraživači su zatim podvrgli treću generaciju podmlatka štakora raznim testovima ponašanja i utvrdili da su više zabrinuti, osjetljiviji na stres i da imaju veću aktivnost u regijama mozga vezanim uz stres od potomaka izloženih štakora. Autori ove studije su zaključili da smo mi sada upravo u trećoj ljudskoj generaciji , računajući od početka kemijske revolucije, budući da su i ljudi izloženi ovoj vrsti otrova.

Studije ove vrste nisu napravljene na ljudima, no zapravo, mi smo svi ljudski pokusni kunići i tek će se vidjeti kakav utjecaj na nas imaju i genetski modificirani organizmi, kao i toksini iz okoliša. No, sigurni smo već sada, da rezultati neće biti baš ohrabrujući.

Samo pet godina prije Surove studije, Irina Ermakova (u suradnji s Ruskom Nacionalnom Akademijom Znanosti) navela je u svom istraživanju da je u roku od tri tjedna, više od polovice mladunaca štakora, čije su majke hranjene GM sojom, uginule, što je više od pet puta veća stopa smrtnosti nego kod kontrolne skupine koja nije hranjena GMO sojom. Mladunci su također bili manji u prvoj skupini. Nakon toga, Ermakova je hranila sve štakore u svom laboratoriju s GM sojom. Dva mjeseca kasnije, stopa smrtnosti novorođenčadi dosegla je 55%. Testisi štakora hranjeni GM sojom, su umjesto prirodno roze boje, postali – plavi!

   Utjecaj GMO-a na stoku i okoliš

GMO studije se javljaju diljem svijeta sa zabrinjavajućim rezultatima. Austrijska vlada objavila je 2008. studiju koje je pokazala da miševi hranjeni GM kukuruzom kote manji broj mladunaca kao i mladunce manje rastom od onih hranjenih prirodnom hranom. Poljoprivrednici su čak na početku primijetili da su američke svinje i krave hranjene GM hranom postale sterilne. Istraživači s Baylor medicinskog koledža su otkrili da čak i komušina (omotač klipa kukuruza) može biti djelomično kriva za čudne reproduktivne navike, odnosno njihov nedostatak kod štakora. Oni su također utvrdili da materijal GM kukuruza sadrži sastojke koji ograničavaju muško seksualno ponašanje, zaustavlja seksualni ciklus kod žena, te pridonosi porastu kultura stanica raka dojke i prostate.


Miševi hranjeni GM žitaricama kote manji broj mladunaca, mladunci su manji rastom te imaju veću stopu smrtnosti. Želimo li to isto i našoj djeci?

   Skepticizam


Naravno, ovakve studije odmah nailaze na negiranja. Tako na primjer, Mark Tester, istraživački profesor s Australijskog Centra za funkcionalnu genomiku biljaka na Sveučilištu u Adelaideu pita: “Ako su učinci tako veliki kako je i navedeno, te ako su ovakve studije stvarno relevantne za ljude, zašto ljudi Sjeverne Amerike ne padaju poput muha? GM je tamo u hranidbenom lancu već više od deset godina a dugovječnost nastavlja rasti nezaustavljivo. “

Nažalost, njegova tvrdnja nije ni malo točna. Genetski modificirana hrana i srodne tehnologije, poput Monsantovog Roundupa, utječu na ljude širom svijeta i nerijetko su povezani s poremećajima rada organa, sterilitetom, impotencijom, pretilošću i drugim poremećajima. I ne samo to, poljoprivredni GMO truje i vodu i zrak širom svijeta.


Surov sam upozorava da ne treba donositi zaključke na prečac: “Moguće je da GMO ne uzrokuje takve učinke sam po sebi”, poremećaji mogu biti izazavani i također od utjecaja herbicida Roundup, koji je pronađen u većem razinama u Roundup Ready GM usjevima.

Bilo bi pošteno reći, mnogi kritičari ovih studija u jednu ruku imaju pravo. Postoje čimbenici u Surovoj i drugim studijama koje treba provjeriti, poput vrste i pasmine koja se koristi u studiji. Tom Sanders, voditelj istraživačkog odjela nutritivne znanosti na Kraljevskom koledžu u Londonu, napominje da je jedna francuska studija pokazala da su štakori hranjeni GMO usjevima s Roundupom ili pojeni vodom s Roundupom, umirali ranije od onih koji nisu bili na takvoj prehrani i vodi. No nisu iznjeli podatke u studiji o tome koliko su štakori hranjeni.

“Ovaj vrsta štakora je vrlo sklona razvoju mliječnih tumora posebno kada unos hrane nije ograničen.”

No, čak i ove kritike, ne mijenjaju činjenicu da GMO jednostavno nije dokazan kao siguran na bilo koji način, te je prerano odobren za ljudsku prehranu.


   Dvije strane znanosti

Statistika može biti uključena i znanstveni radovi mogu biti loše obavljeni, no ovaj mač ima dvije oštrice. Znanstvenici i istraživači koji optužuju Seralinija, Surova i Ermakovu za “lošu” znanost često su i sami krivi za zagovaranje rasprostranjenog uzgoja i potrošnje genetski modificirane hrane opravdavajući to vlastitim 90-to dnevnim studijama, uz pretpostavku da je izostanak nuspojava kod štakora u tom razdoblju, što nije čak ni nije njihov cijeli životni vijek, dokaz o sigurnosti za doživotnu konzumaciju kod ljudi. Mnogi od njih su, bez sumnje, pohvaljeni od strane poljoprivrednog lobija, zbog suprostavljanja anti-GM pokretu, pa čak i američka vlada, koja je duboko upletena u poslove s ministarstvom poljoprivrede.




Nije baš da ministarstvo poljoprivrede i vlada čine sve kako bi omogućili ljudima da lakše povjeruju kako je GMO siguran za ljude. Evo samo nekoliko primjera njihove nedorečene prošlosti:

~ Monsanto je kupio istraživačku tvrtku koja je krivnju usmjerila na herbicide.

~ Proivođači procesuirane hrane i GMO kompanije pridonijele su milijunima dolara zakonu protiv označavanja GMO hrane, te su potpomognute od strane FDA. Što ima smisla, jer bivši potpredsjednik i odvjetnik Monsanta je glavni povjerenik za hranu u FDA. On je također bio povjerenik američkog odjela za poljoprivredu.


~ U slučaju Ermakove, misteriozne ruke su spalile njen rad i ukrali uzorke iz njenog laboratorija; njen šef, pod pritiskom nadređenog, rekao joj je da zaustavi GMO istraživanje. Patenti na GMO i ugovor kojima prisiljavaju poljoprivrednike još više otežavaju provođenje studija osim ako ih plaća sam poljoprivredni lobi.


Surov navodi:


“Mi nemamo pravo na korištenje GMO-a sve dok ne razumijemo moguće štetne učinke, ne samo prema sebi nego i prema budućim generacijama također. Svakako su nam potrebne potpuno detaljne studije koje bi to pojasnile. Bilo koja vrsta kontaminacije mora biti testirana prije nego li je konzumiramo i GMO je samo jedna od njih. “

Genetska modifikacija apsolutno nepotrebna, priroda se sama pobrinula da svega ima u izobilju i samo je čovjek taj koji kvari taj sklad i koji pokušava napraviti nešto savršenije od samih prirodnih zakonitosti i da apsurd bude veći – na štetu nas samih!






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu