HPV - najpoznatiji uzročnik raka grlića maternice | Apokalipsa zdravlja

HPV - najpoznatiji uzročnik raka grlića materniceHPV-a (humani papiloma virus), spolno prenosiv virus koji je najpoznatiji kao uzročnik raka grlića maternice ali koji može uzrokovati i rak grla


Istraživači vjeruju da se putem oralnog seksa može prenositi HPV što bi ubuduće moglo potaknuti ljude na češće korištenje prezervativa. Naravno, ovim se otkrićem i izjavom osobe iz javnog života promovira i cijepljenje protiv HPV-a, osobito kod muške populacije.


Kako je već spomenuto, HPV je najpoznatiji uzročnik raka grlića maternice i smatra ga se odgovornim u 70 % slučajeva. Djevojkama starosti 12 i 13 godina se preporuča cijepljenje iako se kao njegove nuspojave navode: crvenilo, modrice, svrbež, naticanje, bol, glavobolje, vrućica, mučnina, osip, otežano disanje, problemi s krvi, bolovi u zglobovima, vrtoglavica, gubitak svijesti, povraćanje, opća slabost, a moguća je i teška alergijska reakcija, točnije, anafilaktička reakcija. Kao i kod ostalih vrsta cjepiva, medicinska nas struka uvjerava da je i ovo sigurno i neophodno, no jesu li doista upoznati s potencijalnim dobrobitima i rizicima kako bi nam takvo nešto mogli preporučiti, a ako nisu, trebamo li griješiti jer želimo biti oprezni ili bismo se trebali uzdati u nadu?


To su teška pitanja jer je medicinsko znanje obično nepotpuno i nejasno. Posebno je na njih teško odgovoriti u odnosu na lijekove koji bi u budućnosti mogli spriječiti određenu bolest, osobito kada se ti „lijekovi“ daju inače zdravim osobama. Cjepiva, naročito ono protiv HPV-a, su dio takvih nedoumica.

Cjepivo protiv HPV-a je osmišljeno kako bi se spriječio rak grlića maternice koji trenutno diljem svijeta godišnje odnosi živote oko 250 000 žena. Ono djeluje tako da stvara imunitet na HPV, vodeći uzrok bolesti i najčešće spolno prenosive infekcije: oko 79 % ljudi ga u nekom trenutku života dobije. Imunološki sustav brzo rješava mnoge viruse, no kod nekih žena infekcija opstaje i može napredovati do prekanceroznih lezija i, na kraju, do raka grlića maternice.

Prvo se cjepivo protiv HPV-a na tržištu pojavilo 2006. g, no unatoč tvrdnjama da će ono smanjiti broj smrtnih slučajeva za dvije trećine ili više, njegova ukupna učinkovitost ostaje nejasna i neće biti poznata još nekoliko desetljeća. Zbog čega je tome tako? Prvo, postoji više od 100 različitih tipova HPV-a od kojih barem njih 15 uzrokuje karcinom, a cjepivo može poslužiti kao zaštita protiv samo dva najuobičajenija soja, HPV-16 i HPV-18, iako može pružiti zaštitu i od nekih srodnih sojeva. No, preostale vrste još uvijek mogu uzrokovati rak.

Godišnje u Hrvatskoj od raka maternice oboli oko 400 žena, a oko 100 ih umre. Prof. Zvonimir Singer, ginekolog, citopatolog i medicinski genetičar, te dr.sc. Eugen Šooš tvrde kako se ova bolest može u potpunosti izliječiti uporabom vaginaleta humanog leukocitarnog interferona, ali je ova terapija potisnuta i zapostavljena dok su prednost dobili neučinkoviti sintetski interferon i cjepiva - više o ovome možete pročitati ovdje.

Drugo, iako su klinička ispitivanja pokazala da cjepivo smanjuje pojavu prekanceroznih lezija, ne može se sa sigurnošću reći da to neće prijeći u smanjenje broja raka grlića maternice i smrtnosti tijekom narednih 20-40 godina. Uz to, postoje dodatne velike praznine u našem znanju: Koliko dugo cjepivo protiv HPV-a pruža zaštitu? Utječe li ono na prirodni imunitet protiv HPV-a i, ako da, uz kakve posljedice? Možemo li zaista biti sigurni da cjepivo štiti djevojke u predadolescenciji (ili dječake) kada su klinička istraživanja provedena samo nad ženama u dobi od 16 do 24 godine? Postavlja se i još jedno važno pitanje: kako cjepivo utječe na učestalost ginekoloških pregleda jer, iako ono štiti od nekoliko sojeva, pregledi i kontrole su i dalje potrebni, a mnoge se cijepljene žene osjećaju sigurnima i zbog toga rjeđe odlaze na probir. Rješavanje će ovih problema zahtijevati desetljeća promatranja velikog broja osoba.


Tu je još jedno ozbiljno pitanje, na koje će odgovor možda stići nešto ranije: kakav će učinak cjepivo imati na druge sojeve HPV-a koji uzrokuju karcinom? Priroda nikada ne ostavlja prazninu, pa ako se HPV-16 i HPV-18 učinkovito potisnu, drugi će sojevi zauzeti njihovo mjesto. Pitanje je, hoće li ti sojevi uzrokovati rak grlića maternice (ili neki drugi)? A rezultati kliničkih ispitivanja nisu ohrabrujući jer žene koje su primile cjepivo pokazuju povećan broj prekanceroznih lezija uzrokovanih drugim sojevima HPV-a. Trenutni rezultati nisu statistički značajni, no, ukoliko je trend stvaran, postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost. Uz mnoga neodgovorena pitanja, dobivaju se dobri razlozi za oprez i izbjegavanje cjepiva protiv HPV-a. Također, ne postoji niti jedna studija o tome može li ovo cjepivo biti učinkovito u sprečavanju raka grla.

Kao što je na početku spomenuto, istraživači s Johns Hopkins Bloomberg škole za javno zdravstvo u Baltimoreu su nedavno otkrili da se, osim spolnim putem, HPV može prenositi i oralnim seksom. Tijekom studije, sudionici su dali svoje uzorke krvi i sline te su pružili informacije o svojim seksualnim navikama, uključujući broj osoba s kojima su se upuštali u oralni seks.

Nakon usporedbe ostalih faktora rizika, kao što su pušenje i pijenje alkohola, analiza je otkrila da će se osobe koje su već ranije bile zaražene HPV-om naći i do 32 puta ugroženije razvojem karcinoma u odnosu na one osobe koje nisu nikada bile zaražene ovim virusom. Uz to, one osobe koje su testirane na izrazito agresivne sojeve ovog virusa, HPV-16 i HPV-18, imaju 58 puta veću vjerojatnost razvoja raka grla.


Ova je studija također otkrila vezu između oralnog seksa i raka grla uzrokovanim HPV-om. Osobe koje su tijekom života imale jednog do pet partnera u oralnom seksu su imale otprilike dvostruko veći rizik od dobivanja raka grla u odnosu na one osobe koje se nisu bavile ovom aktivnošću dok su osobe koje su imale više od pet partnera u oralnom seksu ugroženije za više od 250 %. No, postoji još i snažnija veza između oralnog seksa i raka grla kojeg je očito uzrokovao HPV-16 jer se pokazalo da će vjerojatnost dobivanja raka grla kod tih osoba biti povećana za 750 %.

„Ova je studija važna jer sastavlja sve djeliće slagalice,“ izjavila je Maura Gillison sa Johns Hopkinsa. „Oralna će se HPV infekcija morati pridodati popisu uzročnika oralnog karcinoma.“
1 komentar:

Petra Marić kaže...

Čitala sam za ovo cjepivo da uzrokuje mnogo negativnih nuspojava, ne znam da li se što promijenilo u novije vrijeme što se tiče toga.
ginekološki pregled

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...