Liječenje Crohnove bolesti marihuanom



Gotovo polovica ispitanika jedne studije, koji su tijekom 8 tjedana redovno pušili marihuanu, su kao rezultat imali potpunu remisiju Crohnove bolesti. Potaknuti ovim rezultatima, znanstvenici predlažu daljnja istraživanja s većim brojem osoba kao i s terapijom marihuanom koja ne uključuje pušenje.

Za potrebe ove studije, znanstvenici Medicinskog centra Meir, Izrael, ispitivali su 21 osobu s teškim stupnjem ove bolesti crijeva, koji nisu imali pozitivne reakcije na terapije steroidima, imunomodulatorima ili anti-TNF-α agensima. Ispitanike su podijelili u dvije skupine: 11-tero je dobilo jointove koje su pušili dva puta dnevno, a 10-tero je dobilo placebo smotak u kojem nije bilo traga kanabinoida.

Brojne znanstvene studije dokazuju učinkovitost marihuane kao lijeka, bilo da se konzumira sirova, kao ulje, inhaliranjem ili pušenjem

Jointovi marihuane su sadržavali 115 mg Δ9-tetrahidrokanabinol (THC), dok je placebo sadržavao cvijetove kanabisa iz kojeg je THC ekstrahiran. Aktivnost bolesti i laboratorijski testovi su evaluirani ​​tijekom 8 tjedana liječenja i dva tjedna nakon toga.

Potpuna remisija Crohnove bolesti zabilježena je kod 5 od 11 ispitanika (45%) u skupini pušača kanabisa i kod 1 od 10 u placebo skupini.

Ukupno je 10-tero od 11 pacijenata u skupini koja je uzimala kanabis prijavilo značajno smanjenje simptoma Crohnove bolesti, koji uključuju bol, proljev, umor i gubitak težine. Osim toga, prijavili su i poboljšan apetit i san.

Za razliku od marihuane, koja nema štetnih nuspojava, one su kod korištenja kortikosteroida koji se koriste za liječenje Crohnove bolesti vrlo žestoke; moguće su prekomjerne dlake na licu, nesanica, povišeni krvni tlak, osteoporoza i glaukom.

Često okarakterizirana kao autoimuna, Crohnova bolesti je u stvari stanje nedostatka imuniteta. Bolest uzrokuje kronični upalni poremećaj koji napada gastrointestinalni trakt, bilo gdje od usta do anusa. Simptomi bolesti su u rasponu od blage boli u trbuhu do težih slučajeva krvavih proljeva, mučnina, povraćanja, gubitka težine i groznice.

Chronova bolest najčešće zahvaća crijeva, no može se manifestirati na bilo kojem dijelu probavnog trakta, od usta do anusa

Ne postoji lijek za Crohnovu, međutim, različite metode su usmjerene na ograničavanje upale i održavanje bolesti u remisiji. Tretmani, kao i težina bolesti, ovise o osobi. Jednostavne promjene u prehrani su dovoljne za neke, dok je drugima potrebna invazivna kirurgija za uklanjanje zahvaćenih područja. Kortikosteroidi i drugi lijekovi su propisani za manje teške slučajeve.


Možemo zaključiti, čekajući neke nove studije s većim brojem učesnika, da se simptomi Chronove bolesti, kao i mnogih drugih, mogu ublažiti ili eliminirati uporabom marihuane, te prije nego li podlegnete predoziranju opasnim farmaceutskim lijekovima s teškim nuspojavama ili novom trendu sakaćenja ljudskog tijela, isprobajte lijek iz prirode – marihuanu.



Napomena: izvorni tekst je objavljen u Matrix Worldu!








Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Što mislite može li marihuana ublažiti bolove kod menstruacije, ima li netko iskustva sa time
Autor Matrix rekao je…
Iz iskustva mojih prijateljica marihuana im je redovito pomagala i kod PMS-a i za vrijeme menstruacije.

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu