Najnoviji lijek protiv raka – limfoma se temelji na duhanu



Duhan i korištenje duhana mnogi povezuju s nastankom raka, a ne s borbom protiv kancerogenih oboljenja, no studija iz 2008. godine otkriva kako se jedna od najubitačnijih vrsta raka može liječiti uz pomoć stanica duhana.

   Što su limfomi?

Limfom je primarni tumor sačinjen od tumorskih stanica koje potječu iz limfocita, to jest stanica imunološkog sustava. Ovakvi oblici raka najčešće nastaju u limfnim čvorovima.

Oni su usko povezani s limfocitnim leukemijama, čije tumorske stanice također potječu od limfocita, a same metastaze stvaraju unutar krvi i koštane srži.

Za razliku od leukemije, limfomi pripadaju grupi solidnih tumora, točnije ograničeni su na tkivo, poput Timusa – prsne žlijezde ili žlijezda pod pazuhom i tako dalje. Posebna vrsta limfoidne zloćudnosti se odnosi na najzrelije oblike B-limfocita, stanica koje proizvode protutijela, točnije plazma stanice. Takva bolest se naziva multipli mijelom.

Tomas Hodgkin je davne 1832. godine otkrio jednu vrstu limfoma koja po njemu nosi ime „Hodgkinov limfom (HL) ili Hodgkinova bolest. Ostale vrste limfoma se klasificiraju kao ne-Hodgkinovi limfomi (NHL). Svjetska zdravstvena zajednica je klasificirala čak 43 različite vrste limfoma, dok se Hodgkinov limfom smatra relativno izlječivom bolešću, dotle se zloćudni limfomi ili ne-Hodgkinovi limfomi smatraju izrazito opasnom bolešću za koje nema efikasnog lijeka.


             Na slici lijevo vidite PET/CT snimku pacijenta u uznapredovalom stadiju non-Hodgkinova limfoma

NHL je najčešća hematološka maligna bolest u SAD-u s preko 54.000 novih slučajeva na godinu. Otprilike 30% slučajeva otpada na najgori oblik, točnije na folikularni B-limfoidni limfom s kojim pacijenti imaju najviše šanse za preživljavanje 8-10 godina od dijagnoze. Većina takvih pacijenta prolazi kroz standardne metode: zračenja, kemoterapije i injekcija s antitijelima no čak i oni koji prežive obično imaju ponovnu pojavu bolesti nakon određenog vremena, no nakon toga obično više ne reagiraju pozitivno na tretmane.

U biti, tako se smatralo sve do 2008. godine.


   Studija za pamćenje

Tim naučnika s Nacionalne akademije znanosti SAD-a je potvrdio tehnologiju s kojom se protiv limfoma može uspješno boriti uz pomoć posebno pripravljenog cjepiva koje u sebi ima stanice duhana u kojima su uzgojena antitijela za borbu protiv tumornih stanica.

Istraživanje o duhanskom cjepivu protiv raka – limfoma su napravili znanstvenici sa Stanford univerziteta u Kaliforniji. Oni su stanice duhana iskoristili kao jedinstvene tvornice u kojima se stvaraju specifične kemikalije koje uspješno uništavaju stanice malignih vrsta ne-Hodgkinovog limfoma.


                                     Shematski prikaz stvaranja duhanskog cjepiva s antitijelima

Antitijela stvorena u duhanskim stanicama se nakon toga ubrizgavaju u pacijenta koji na ovakav način pojačava imunološki sustav do neslućenih granica. Antitijela iz duhana se fokusiraju striktno na kancerogene stanice, dok u potpunosti ignoriraju zdrave stanice pacijenta.

Sličan pristup smo već opisali i u tekstu koji se bavi „živim lijekom“ protiv leukemije, no rad sa Stanforda je u mnogočemu interesantniji jer se su se prvotna istraživanja oslanjala na rast životinjskih antitijela ili poprilično mučnu ekstrakciju ljudskih antitijela iz koštane srži i njihovo genetičko tweakanje.

Eksperimentalno cjepivo je do sada testirano samo na 27 pacijenata, na žalost još uvijek se testiraju svi aspekti ove tehnologije, tako da ne znamo kada bi se dobilo zeleno svijetlo za proizvodnju ovog cjepiva.

Od 27 pacijenata koji su pristupili prvoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva 16 ih je bilo u IV fazi bolesti, dok su ostali bili u III fazi. Od 16 najbolesnijih pacijenata 13 je ostalo živo, a bolest im se nije vratila niti nakon 78 mjeseci promatranja. Pacijenti „2“ i „13“ su imali bolest za vrijeme smrti dok je pacijent „10“ umro zbog komplikacija od presađivanja koštane srži.

Uzimajući u obzir sve pacijente u III i IV fazi bolesti, liječenje je bilo uspješno na 73%, no smatra se kako je potrebno provjeru napraviti na većem broju oboljelih kako bi se dobila jasna slika koliko je ovakvo cjepivo uspješno.

   Infekcirane biljke duhana, tvornice novog lijeka

Dr. Ronald Levy, voditelj Stanfordskog tima je izjavio sljedeće ua BBC:


„Ovo je poprilično nevjerojatna tehnologija – i čini se ironičnim da mi liječimo rak s duhanom iako se ta biljka smatra jednim od najvećih uzročnika kancerogenih oboljenja.“


Dr. Ronald Levy, onkolog sa Sveučilišta Stanford i voditelj studije o duhanskom cjepivu protiv raka

Sama tehnologija je poprilično jednostavna. Prvo se iz pacijenta izoliraju stanice raka, nakon toga se ekstrahira i gen koji je zadužen za proizvodnju antitijela, taj gen se dodaje u takozvani „duhanski mozaični virus.“

Na koncu se mlada biljka duhana inficira s tako spremljenim virusom. Nekoliko sati nakon inficiranja, biljka duhana počinje proizvoditi velike količine antitijela. U nekoliko dana, uzima se par listova s biljke, oni se melju u fini prah, te se antitijela izvlače iz praha.

Potrebna je pripremiti dvije kako bi se stvorilo dovoljno antitijela za liječenje jednog pacijenta.

Profesor Charles Arnzen sa Sveučilišta u Arizoni je rekao kako je nevjerojatna brzina pravljenja osobnog cjepiva za pacijente s NHL-om te da je ova metoda za sad najuspješnija u liječenju bolesti koja se smatrala gotovo neizlječivom.

Većina znanstvenika se složila u tome da su rezultati prve faze kliničkog ispitivanja na ljudima iznimno interesantni, no smatraju da je potrebno napraviti dodatna istraživanja kako bi cjepivo bilo u potpunosti sigurno.

Istraživanje pod nazivom „Plant-produced idiotype vaccines for the treatment of non-Hodgkin’s lymphoma: Safety and immunogenicity in a phase I clinical study“ je objavljeno u znanstvenom žurnalu PNAS ili Proccedings od the National Academy od Science of the United States of America, nadnevka: 02.05.2008. Na žalost, nakon objave ove studije, uslijedilo je stanovito zatišje, a diljem planete ljudi i dalje umiru od NHL-a.

Nadamo se da ćemo u što skorijoj budućnosti otkriti rad s drugom fazom kliničkog ispitivanja duhanskog cjepiva protiv raka – limfoma, te da će farmaceutska industrija početi s proizvodnjom lijeka.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Remisija raka i inhaliranje marihuane

Jod - univerzalni lijek

Paraziti u tijelu